Pestii


Go to content

Familia Characidae

Pesti de acvariu

Aceasta familie face parte din subordinul Characoidea, care la randul lui face parte din ordinul Cypriniformes. Familia Characidae provine din apele dulci din Africa, America de Sud si centrala si sudul S.U.A. Ceea ce are specific aceasta familie, este o aripioara adipoasa care le aseamana cu salmonidele. Se inrudesc si cu crapii, de care se deosebesc prin aceasta aripioara, prin lipsa mustatilor si printr-o dantura foarte bine dezvoltata. Majoritatea speciilor au dinti mici, diferiti atat ca forma cat si ca materialul din care sunt formati. Unii au dinti foarte ascutiti cu care-si sfasie prada.

Gymnocorymbus ternetzi - Pestele tetra negru

Este cunoscut si sub numele de "Tetra negru" sau "vaduva". Este o specie inalta, puternic aplatizata pe flancuri. Aripioara anala este rotunjita si se intinde pe toata partea de jos a corpului. Partea din spate a corpului (ceafa) nu este acoperita de solzi. Femela este mai mare decat masculul atingand o lungime de 5,5 cm. In S.U.A. a fost obtinuta forma voal, pe care o gasim si la noi. Corpul este argintiu stralucitor, cu o nuanta de negru, care se poate intinde si pe aripioara dorsala, pe aripioara adipoasa si pe anala, zona care la exemplarele tinere este neagra, cu varsta deschizandu-se pana la gri. Partea din fata are 3 dungi transversale negre, din care prima trece peste ochi, iar celelalte doua sunt dispuse astfel: la punctul unde incep pectoralele si respectiv dorsala. Masculii au varful dorsalei alb.

Se reproduce relativ usor, dar puii sunt mai dificil de crescut. Avem nevoie de un acvariu de 12-15 l cu apa mai veche (5-6 zile), cu o plasa de protectie pe fund si cateva tufe de plante gen Ceratopteris.

Seara se introduce femela iar dimineata masculul. Dar la fel de bine putem introduce 2 femele cu 4 masculi. Femela se deosebeste usor de mascul pentru ca are zona abdominala umflata si este mai mare. Depun cam 300-400 de icre care dupa 24-30 de ore eclozeaza. Temperatura optima este 25-26° C. Dupa 3-4 zile in care larvele stau atarnate de plante sau geam, alevinii incep sa inoate. La inceput se vor hrani cu microviermi. Dupa circa 2 saptamani ii putem hranii cu nauplii de Artemia, eclozati de o zi. Puii cresc foarte repede.



Hemigrammus caudovittatus - Pestele tetra de Buenos Aires

Specia este raspandita in Argentina, in zona Rio de la Plata. In acvaristica este cunoscut sub numele de "Tetra de Buenos Aires". Corpul este relativ inalt, alungit, masculul fiind mai suplu ca femela. Ajunge la 6 cm lungime. Flancurile sunt colorate intr-un gri-verde deschis, avand o dunga rosie stralucitoare, care tine de la opercule pana la radacina cozii unde se extinde sub forma unei pete. Partea de sus a irisului este rosu stralucitor. Partea din fata a dorsalei este rosu inchis, restul aripioarei fiind transparenta.
Reproducerea este foarte usoara. Intr-un acvariu de 15-20 l, introducem o pereche. Apa nu are importanta, iar temperatura trebuie mentinuta la 25° C. Cateva tufe de plante si o plasa de protectie a icrelor sunt necesare. Pestii depun cam 400-500 de icre care eclozeaza dupa 24-30 de ore. Reproducatorii se vor scoate dupa depunere. Larvele mai stau atarnate de plante si geam cam inca 3-4 zile, apoi incep sa inoate liber. Pot fi hraniti cu galbenus de ou sau microviermi de la inceput, apoi dupa 3-4 zile cu nauplii de Artemia salina. Cresc foarte repede.






Hyphesobrycon herbertaxelrodi - Pestele neon negru

Este asa numitul "neon negru". Seamana foarte bine cu specia H. heterorhabdus dar este mai mic decat acesta, ajungand abia la 3.5 cm. Femela este mai corpolenta. Caracteristic acestei specii este o dunga lata bicolora, care se intinde de la marginea operculelor pana la baza cozii, partea superioara a acestei dungi fiind de un negru inchis, cu contur neclar. Spatele este maro deschis, cu solzii de pe spate avand tivuri negre. Abdomenul este argintiu, partea de sus a irisului este de un rosu deschis, iar partea de jos verde argintiu. Aripioarele sunt galbui. Este raspandit in America de Sud in Rio Taquary, langa orasul Coxis. Pentru reproducere are nevoie de o apa moale si usor acida. In rest ca la specia H. flammeus.



Lamprocheirodon axelroxi - Pestele cardinal

Vechea denumire a pestelui era Hypehessobrycon cardinalis, dar conform Comisiei Internationale de nomenclatura aceste doua denumiri sunt sinonime si sunt acceptate ambele. Este cunoscut de acvaristi sub numele de "neonul rosu". Seamana cu neonul normal, dar este putin mai mare, ajungand pana la 4 cm. Corpul este lung, la mascul, femela fiind mai mare si mai puternica, zona abdomenului fiind mai umflata ca la mascul. De la partea superioara a irisului si pana la aripioara adipoasa are o dunga lata, stralucitoare, care in functie de unghiul sub care cade lumina este sau nu verde stralucitor sau turcoaz. Mai are o dunga lata, de un rosu sangeriu, in partea inferioara a corpului, de la coada la varful botului si care se intinde in zona pectorala si abdominala, spre deosebire de neonul normal la care aceasta dunga e mai scurta, ajungand doar pana la jumatatea corpului. Spatele este roscat maro. Aripioarele sunt incolore. Specia este raspandita in nordul Americii de Sud, in afluentii de pe partea stanga a lui Rio Negro si Orinoco.


Dr. S. Frank, in Tropical Fish Hobbyst, din noiembrie 1981 ne impartaseste din experientele sale in ceea ce priveste reproducerea acestui peste. N-a lucrat si nu lucreaza prin adaugarea de extract de turba (pentru aciditatea apei) pentru ca de cate ori a incercat n-a obtinut rezultatele scontate, astfel incat rata mortalitatii intre embrioni a fost foarte mare, chiar inainte sa inceapa sa inoate. Explicatia data este ca embrionii nu erau capabili sa-si umple vezica inotatoare. El considera ca nu numai embrionii sunt sensibili la duritatea ridicata, ci la fel de sensibili sunt si puii pana la cateva luni. De aceea puietul trebuie adaptat cu multa atentie si treptat la duritatea normala. Acest lucru trebuie facut atunci cand mutam puietul din bazinul de repr
Mai exista o specie foarte asemanatoare, Lamprocheirodon simulatus, care este aproape identic dar dunga rosie, lata, de pe flancuri este mai palida.


Paracheirodon innesi - Pestele neon
In acvaristica este cunoscut ca pestele "neon". Pana nu demult denumirea lui a fost Hypehessobrycon innesi. Specia are o mare raspandire din vestul Braziliei, Columbia, nordul Perului, pe cursur superior al Amazonului pana la Iquitas, in afluentii Amazonului: Putamayo si Purus. Traieste in "apele negre" din aceste rauri si in privinta dungii stralucitoare, dr. H. Axelrod a emis ipoteza ca aceasta dunga serveste pestilor sa se regaseasca pentru reproducere, in aceste ape inchise la culoare din cauza malului transportat. Corpul este suplu, ca un fus, mediu aplatizat pe flancuri, cu botul bont, la mascul abdomenul este mai supt decat la femela, mai ales cand aceasta este matura sexual. Ajung pana la 4 cm lungime. Pe corp au o dunga de un albastru luminos sau verde (in functie de cum cade lumina pe ea), care merge de la partea superioara a irisului pana in zona aripioarei adipoase. Sub aceasta dunga, aprodimativ la jumatatea corpului, incepe o alta, lata, rosu intens care ajunge pana la baza cozii. Irisul are puncte aurii sclipitoare, spatele este oliv deschis, abdomenul argintiu, aripioarele incolore si primele radii ale analei sunt albe.
"Neonul" si-a dobandit o faima de peste pretentios, greu de crescut. Dar aceste lucruri sunt spuse de oameni care nu se pricep la acvaristica si nu de acvaristi.


Nematobrycon palmeri - Pestele tetra imperial
In acvaristica este numit "keiser tetra" sau "tetra imperial". Biotopul natural este in Columbia in raul Rio San Juan si in afluentii lui. Forma corpului este asemanatoare unei maciuci, avand partea din fata a corpului foarte rotunjita. Dorsala este ingusta si la mascul este mai lunga. Radiile mijlocii ale cozii, la mascul sunt prelungite de lobii cozii, in timp ce la femela nu. Ajung la 5 cm. Pentru ingrijire are nevoie de aceleasi conditii ca la speciile Humigrammus. Corpul are o nuanta maroniu deschis, iar la o iluminare de sus, partea de sus are o nuanta de verde sau albastru-verde. In jumatatea inferioara a corpului are o dunga lata albastru-negru cu contur neclar. Irisul are o culoare albastra stralucitoare pana la verde inchis, aripioarele sunt galbui pana la maroniu, avand marginea mai inchisa. Anala este langa marginea exterioara o dunga ingusta la culoare, iar tivul ei este incolor sau alb. Femela este mai mica si mai putin colorata ca masculul.
Este un peste nepretentios, dar nu de banc, pentru ca manifesta un comportament teritorial.
Temperatura optima este de 24-26° C, iar pentru reproducere 26-28° C. Greutatea mare la reproducere este de a gasi o pereche care sa se inteleaga, pentru ca nu toate perechiile sunt compatibile.


Back to content | Back to main menu
Free Web Hosting