Pesti de acvariu
Initial, reprezentantii acestei familii traiau doar in America, dar datorita faptului ca sunt mari consumatori de larve de tantari au fost aclimatizati in diverse tari pentru a ajuta la starpirea tantarilor anofeli. Au fost aclimatizate si la noi speciile de Gambusia affinis si Heterandria formosa. Sunt pesti de suprafata care populeaza balti sau ape lent curgatoare, hranindu-se cu insecte, larve de tantari si cu adaos de hrana vegetala. Diferentele apar la felul reproducerii, masculii si femelele nedeosebindu-se numai prin marime dar si dupa aspectul aripioarelor anale si caudale. La toate speciile acestor pesti vivipari (nasc pui vii), la mascul anala s-a transformat in gonopodiu (aparat reproducator), astfel a 3-a, a 4-a si a 5-a radie a aripioarei sunt prelungite intr-un tub prin care vor fi evacuati spermatozoizii in aparatul genital al femelei.
Poecilia reticulata - Pestele guppy
Este vestitul "guppy", cel mai popular peste din acvaristica. Deja in biotopul natural are o multitudine de varietati, atat ca forma cat si colorit. In acvariu, in urma numeroaselor incrucisari si selectionari avem si mai multe. Pentru "guppy", exista standarde internationale, pentru ca se organizeaza multe concursuri. La mascul, corpul este alungit, in timp ce la femela este mai compact, doar pedunculul este ceva mai aplatizat pe flancuri. Daca ar fi sa descriem coloristic un mascul de "guppy", ne-ar fi foarte greu. Tipic, are pete mari, inchise la culoare, atat pe corp cat si pe aripioare, la care marginile (contururile) stralucesc. Femela are un colorit mai sters, galbui spre verde galben, imediat inaintea analei observam pata genitala. Marginea solzilor este inchisa la culoare, dand impresia ca sunt inveliti intr-o retea, de unde si numele de "reticulata".
Aria lor de raspandire este foarte larga, aceasta fiind in America de Sud, la nord de Amazon, precum si in insulele Trinidad si Barbados. Temperatura optima este de 22-24° C. Mananca atat hrana vie cat si uscata. Nasc dupa circa 4 saptamani cate 20-100 de pui.
Poecilia sphenops - Pestele molly
Este un peste foarte cunoscut, in limbajul usual fiind denumit "moli, molly". Este raspandit in America Centrala, din Mexic pana in Columbia, unde traieste atat in apa dulce cat si in apa salmastra. De aceea, in apa acvariului se va adauga o lingura de sare la fiecare 10 l de apa, fara acest adaos pestii fiind foarte sensibili la boli, mai ales la "tremuraturi", boala care se manifesta prin tremuraturi ale pestelui in jurul unei axe verticale ce trece prin mijlocul corpului.
Masculul are corpul suplu, alungit, in timp ce femela are corpul mai puternic si mai bondoc. Are 8-11 radii pe dorsala. Coada este convexa. Pot ajunge pana la 8 cm masculii, iar femelele pana la 12 cm. In general spatele este maro-oliv, cu flancurile argintii. Pe flancuri are 4-6 randuri longitudinale formate din mici puncte portocalii sau maro. Apar si dungi transversale negre, vizibile. Dorsala este patata cu negru, avand un tiv galben, baza cozii este un albastru ultramarin, mai sus fiind galbena portocalie cu un tiv negru, putand pare si alte varietati coloristice, dintre cele mai cunoscute fiind varietatea "black molly". In afara varietatii cu coada normala au aparut si varietati cu coada "lira". Temperatura optima este 24-28° C.
Xiphophorus helleri - Pestele xipho
Este raspandit in America Centrala, din Guatemala pana in sudul Mexicului. Forma originara este de culoare verde, asa numitul "Xipho verde", dar in urma selectiilor repetate au aparut mai multe varietati coloristice: xipho rosu cu coada neagra, xipho rosu cu ochii rosii, xipho albinos, simpson xipho - cu aripa dorsala alungita, tuxeto - cu o banda neagra ce se intinde de la baza pedunculului caudal pana la marginea operculului (poate fi rosu sau verde), xipho negru - provenit din tuxeto, la care banda laterala neagra este foarte mult latita acoperind in intregime flancurile corpului si afara aripioarelor, care raman transparente, berliner - cu puncte negre dispuse neregulat pe fondul rosu al corpului, xipho voal - la care aripioarele perechi si neperechi sunt mult alungite.
Ca dimensiuni, femela ajunge la 12 cm, masculul fiind mai mic. Dimorfismul sexual este evident, masculul avand inotatoarea anala modificata intr-un organ copulator, numit gonopodiu, la varietatile voalate gonopodiul creste foarte mult, devenind, din aceasta cauza inoperant. Dimorfismul se mai manifesta si prin existenta la mascul a unei prelungiri in forma de spada a radiilor de la baza inotatoarei caudale, popular fiind numit si "pestele cu spada".
Xiphophorus maculata - Pestele platy
In acvaristica sunt cunoscuti sub numele de "platy". Biotopul lor natural este in Mexic si Guatemala. Corpul este relativ alungit cu spatele si abdomenul la fel de alungite, dar pot aparea si forme cu spatele mai inalt si corpul mai bondoc. Dorsala are 9-10 radii, fiind relativ mica, dar au aparut si forme "voal" cu dorsala mult prelungita. Lungimea la care ajunge este de 4 cm pentru mascul si 6 cm pentru femela. Chiar si in natura apar foarte multe forme coloristice, iar in acvaristica, in urma selectiei au aparut si mai multe.
La forma de baza, ceafa si zona spatelui sunt oliv inchis, pe flancuri este albastrui, cu dungi transversale inchise la culoare, dar destul de estompate, zona de sub opercule si abdomenul sunt albe, cu aripioare incolore. Pe radacina cozii pot apare pete negre de diferite modele, maro rosii, albastre. Ca varietati coloristice au aparut: platy auriu, rosu, wagteil = corpul rosu cu aripioarele si coada neagra, precum si tuxeto = au solzii negri si luciosi pe un fond rosu sau verde. In S.U.A. Gordon a obtinut o varietate "inima sangeranda" care are beregata sau zona pectorala de un rosu sangeriu, iar restul corpului este alb. Temperatura optima este de 20-25° C. Nasc pui vii, pana la 100 de bucati in functie de marimile femelei (mai ales dimineata devreme).